Geschiedenis Internationale Vrouwendag

De viering van de Internationale Vrouwendag. staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. De eerste Internationale Vrouwendag was in het begin van de vorige eeuw.

In 1910 werd in Kopenhagen op de Tweede Internationale Socialistische vrouwenconferentie besloten ieder jaar een internationale vrouwendag te organiseren. Een jaar later kwam het er daadwerkelijk van in Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zwitserland en de Verenigde Staten. Weer een jaar later werd Internationale Vrouwendag ook in Nederland gevierd.

Pas in 1922 werd 8 maart gekozen als vaste datum. Voor de keuze van deze dag bestaan verschillende verklaringen: een westerse en oosterse. De westerse versie is dat de datum 8 maart terugvoert op stakingen in 1908 van textielarbeidsters in New York. Zij gingen op die datum de straat op om te demonstreren tegen de lange werktijden, de lage lonen en de slechte werkomstandigheden.

Volgens de oosterse lezing is 8 maart gekozen om dat toen in 1917 een grote vrouwenstaking en demonstratie plaatshad in St. Petersburg. Ter herinnering daaraan besloot het Internationale Vrouwensecretariaat van de Derde Communistische Internationale tot de vaste datum voor Internationale Vrouwendag. Aanvankelijk vierden alleen communistische vrouwen op 8 maart vrouwendag.

Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag weer terug en sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In veel socialistische landen is op 8 maart een officiële feestdag

In 1978 erkennen ook de Verenigde Naties 8 maart als Internationale Vrouwendag.

Kamerstuk: Hoofdlijnenbrief Emancipatiebeleid 2013-2016

banner_programma_klikdeel1